English Български

Лапароскопска хирургия

Лапароскопията е модерна хирургична техника, при която коремните операции се извършват през пъпа без допълнителни разрези (на практика няма белег след операция) или през няколко малки отвора на коремната стена ( 0,5 – 1 см.), вместо с традиционните големи разрези.

При лапароскопските операции, образът се предава чрез система от оптика, камера и видеопроцесор до TV-монитор – това позволява неколкократно увеличаване на структурите в оперативното поле. Могат да бъдат извършвани оперативни интервенции върху всички органи в корема и малкия таз, както и върху ретроперитонеални структури.

 

hh

Предимства на лапароскопската хирургия в сравнение с традиционната "отворена":

  • намален постоперативен дискомфорт
  • минимален (от 24 до 48часа) болничен престой
  • по-кратко възстановяване и бързо връщане на нормалния ритъм на живот и работа
  • липса на белези след лапароскопската операция или малки такива
  • минимална кръвозагуба
  • по-ниска честота на  усложненията

 

За д-р Филипов

Dr.Filipov

Професор д-р Антоний Филипов, д.м. - коремен хирург.

Завършва Медицински Университет София през 1987 г. От 1987 до 1991 работи в Общинска Болница-Радомир. От 1991 до 2017 работи в Пирогов, като израства до Завеждащ в Клинично приемно отделение на IV-та хирургична клиника. Паралелно е Консултант в МБАЛ Света София.

През 2014 защитава дисертация на тема "Проучване на възможностите за лечение на слабинни хернии с ендоскопски техники". През 2020 получава професура по специалност Хирургия.

В момента е Началник на Хирургично отделение в УМБАЛ "Св.Ив.Рилски".Двадесетгодишен опит в извършването на лапароскопска операция на жлъчка, на апендисит, на херния, на дебелото черво и .... Повече за д-р Филипов

За пациенти