2024-03-19

1 thought on “87-ГОДИШЕН ХИРУРГ СПАСЯВА ХОРА И ДНЕС*

  1. Професор Петър Червеняков на 85 години*
    27 юли, 2010
    By admin

    Удостоен е с най-високото звание “Лекар на България” юбилей на един достоен човек и лекар

    Точно на Петровден, 29 юни, в препълнената аула на УНСБАЛ “Св. Екатерина” десетки хирурзи от цялата страна отбелязаха 85-тата годишнина на създателя на българската гръдна хирургия и несъмнено най-възрастният зав. Клиника у нас (по гръдна хирургия в АГ “Св. София”) проф. Петър Червеняков.

    Цели 2 часа близо 20 колеги и пациенти вземаха думата, за да поздравят човека, който е извършил сам или със сътрудниците си близо 24 000 операции в над 50 града в страната ни, както и в Либия, Русия, Словакия, и навсякъде е обучил безброй достойни ученици; и никой от присъстващите не беше отекчен; всички стояха до края. (Разбира се, най-скъпите му ученици са синът доц. Ал. Червеняков, ръководител на Първа хирургия в “Пирогов” и внукът – Петър Червеняков, единственият българин-член на Кралския хирургически колеж; 3 поколения – гръдни хирурзи; това е единствено явление за България; дали това го има другаде по света?!).

    Арабите го посрещаха на летището, паднали на колене, като пред светец!” – каза доц. Георги Паскалев, Лекар на България, който е работил с него в Либия.

    Едно момче от Разлог беше прободено с нож в сърцето. Без да го познава, д-р Червеняков пристигнал с бясна скорост с линейка от София – и го спасява! Това момче бях аз… И – ето, днес имам 2 деца и 2 внучета! Ако не беше той, нямаше да ни има всичките! Той е вторият ми баща, моят Господ-Спасител!” – промълви разплакан може би най-драматичният му пациент, дошъл специално за юбилея от Разлог.

    Понеже живея близо до болницата, го гледам как идва пеша всяка сутрин, точно в 7,30 ч., независимо дали е пек, киша или студ, дори и при минус 20 градуса. И когато е заледено, винаги съм треперела – да не се спъне и удари. Но – няма страшно, той стъпва много здраво!” – каза първата му операционна медицинска сестра.

    Пропътувал съм цялата страна, за да оперирам, къде ли не – в над 80 града. Днес кой професор от университетските градове посещава по-малките градове, за да лекува, а и да показва своето изкуство на тамошните колеги? През тези мои 58 години хирургическа дейност дали ми се събират 10-тина пъти да съм се прибирал да обядвам топла сготвена храна вкъщи? Така премина животът ми (така и продължава!!) – все в операционните, все – на път. Но едно време здравеопазването ни не беше меркантилно като днес, а хуманно. Кой го унищожи? Защо го допуснахме?! Как да се измъкнем от това тежко положение?!” – бяха част от думите на развълнувания юбиляр.

    Заслужава си да помислим върху тях.

    Национален алианс “Живот за България”, СУБ, Съюзът на българските медицински дружества и в. “Български лекар” единодушно решиха да удостоят проф. Петър Червеняков с най-високото професионално-съсловно звание “Лекар на България”.

    Честито и за много години, проф. Червеняков!
    ____________________________________________
    *Източник: bglekar.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *