Следва

AVON носи дантелена чувственост за ранната есен

Красотата иска жертви. Или какво е да си оперираш ходилото, за да ходиш спокойно на токове

Колко далеч би стигнала, за да ходиш спокойно в обувки на висок ток? Клиниката за естетическа ортопедична хирургия в Калифорния ще ти подскаже...
 

Nails преди 13 години

Колко далеч би стигнала, за да ходиш спокойно в обувки на висок ток? Клиниката за естетическа ортопедична хирургия в Калифорния ще ти подскаже.

Точно в тази лаборатория има процедура, наречена „Операция Пепеляшка” – корекция на подуването на палеца, която прави ходилото по-тясно. Клиниката предлага и „Перфектните 10! Естетическо скъсяване на пръстите”, чрез което пръстчетата ти вече няма да стърчат от сандалите или да се смачкват в тесните обувки. В центърa за корекция на краката инжектират мазнина от корема в ходилата, което ще ти помогне да стоиш по-дълго време на токчета без да умираш от болка.

И ако това не е иновация…!

„Нереално и невъзможно е да кажеш на дамите да не носят високи токове. Тук предлагаме процедури, които помагат на жената да се движи безболезнено на токчета и да се чувства наистина добре”, твърди основателя на клиниката Али Садрие.

Точно тези видове операции станаха обект на критика от голяма група хирурзи и ортопеди.

„Скъсяване на пръсти, за да влязат по-удобно в тесни обувки? Това не трябва да се предлага в който и да е хирургичен кабинет”, избухва Доналд Боуи, председател на Камарата на американските ортопеди.

„Нашата работа е да намалим болката и да коригираме деформации по краката. Не са ни учили да позволим хирургически намеси за жени, които искат просто да носят тесни обувки”, коментират от Камарата.



Може би за тази суета е виновна Кари Брадшоу. Докато съществуват доста статистики за броя на подобни операции, козметичната ортопедична хирургия започна по времето на сериала „Сексът и Градът” от 1998 г. и се задържа доста повече от него.

„Всяка стилна жена, която познавам иска да си коригира краката. Докато се намери по-ефикасен начин от операция обаче, тези процедури ще станат популярни колкото пластичните операции”, твърди PR експертът от Ню Йорк Пеги Сийгъл. Тя самата е нетърпелива да си коригира палеца, но е особено внимателна с времето за възстановяване. „Копнея да имам красиви крака и да нося токове без болка”, допълва Сийгъл.

Естетическата хирургическа намеса набира все по-голяма скорост в Америка, а освен големия процент жени, процедурата използват и немалко мъже. Повечето представители на силния пол се срамуват да носят сандали, заради ходилата си и затова прибягват до оперативната намеса.


Смятането на съотношението „Риск – Полза” разбулва духовете на хирурзи, които оперират краката само при нужда и при такива, които помагат на жените да се чувстват по-удобно на високи токове.

„Защо да чакаш краката ти да получат артрит, когато станеш на 50 години, вместо да ги поправиш, докато си на 22?”, пита Д-р Садрие, който забелязва случаи, при които жени си оперират краката, защото според тях високите токове им придават бизнес вид.

Много педиатри връщат пациенти, които желаят процедури за нуждата по-представителен вид или такива, които напират за екстремни мерки като ампутиране на пръст.



Скъсяването на пръсти варира между 500 и 1500 долара за пръст като тази операция не се покрива със застраховка. Съществува обаче и другата крайност – уголемяването на пръсти, което понякога се прави за предпазване от сериозна деформация, при която вътрешната кост на ходилото преждевременно спира да расте.

Д-р Садрие и други негови колеги, които помагат на жените и техните искания за красиви крака, предпочитат термина „козметична хирургия”. Според специалистите, козметичните процедури правят разрези отстрани на пръстите, а не отгоре и използвайки пластична хирургия минимизира риска от белези.

„Традиционната хирургия пак ще намали палеца ти, но и ще му остави 4-сантиметров белег. При нашия метод това няма как да се случи”, обяснява д-р Садрие.

Хирурзите ортопеди и по-консервативните им колеги педиатри са основно загрижени за рисковете от подобни „козметични процедури” като инфекции и проблеми с анестезия. Краката са наистина деликатни части от тялото – те имат 26 главни кости, 30 свързочни и сложна мрежа от нерви и сухожилия. И колкото и процедури да минават успешно, понякога се случват и гафове. Увреждат се кости, нерви, а белезите правят краката по-непривлекателни от преди операцията.

Според противника на подобни естетически операции д-р Доналд Боуи, процедурите по скъсяване могат да оставят пръстите увиснали или плъзгащи под или над съседните пръсти. Преди няколко години е проведено проучване сред хирурзи ортопеди, които твърдят, че често лекуват изпатили от подобни „козметични процедури” пациенти.

Пострадали от невежи естетични операции на краката твърдят, че последствията са жестоки и дълготрайни.

Е, оставяме на теб да прецениш дали естетичната хирургия на краката си заслужава. Или точно обратното.
 

More Nails