iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Светило в медицината лекува рак у нас без операция

проф. Йенс-Уве Щолценбург е у нас

Български лекари имат шанс да се учат на лапароскопски техники от най-добрия хирург в света. Пионерът в лапароскопската урохирургия проф. Йенс-Уве Щолценбург е у нас, за да помогне с операция на трима пациенти с рак и в същото време да обучи наши уролози. От тази година  той е консултант в столичната "Хил клиник".  

Проф. Щолценбург извършва първата лапароскопска операция при карцином на простатата през 2001 г., а от 2002 г. е начело на Международния център за обучение по лапароскопска хирургия. Завежда отделението по урология в университетската болница в Лайпциг, Германия. И е създател на някои от най-прилаганите техники за лапароскопско и роботизирано лечение на простатата, пикочен мехур, уретер, бъбреци.

Наричат проф. Йенс Щолценбург "светкавичния скалпел", а колегите му признават, че няма случай негова лапароскопска операция за премахване на простата да е прераснала в "отворена".

„Вярно е, че съм известен най-вече с простатните лапароскопии, правил съм много операции в цял свят, обучил съм много лекари. Нивото на вашите оператори е доста добро, поддържаме връзки, помагам при трудни пациенти. Освен че е по-малко травмиращо за пациентите, не се правят разрези, в един отвор се вкарва една малка камера, и ние виждаме нещата вътре 10 пъти по-големи от нормалното. Това ни дава възможност да режем по-прецизно. Да се избегне рискът от инконтиненция, например. И още нещо - и за да не се засегнат нервите, които отговарят за потентността при мъжете. Важно както за мъжете, така и за жените.”, обяснява пред БНТ медицинското светило.

Лапароскопска хирургия може да се прилага и при тумори на бъбреците или пикочния мехур. Там методът се прилага успешно и отново се скъсява времето за възстановяване на пациента. При по-големите тумори на бъбреците обаче все още се налага отворена операция.

„Превенцията на рака на простата е невъзможна. Профилактиката обаче е изключително важна.”, категоричен е проф. Щолценбург Всеки мъж, навършил 45 г., задължително трябва да ходи на уролог веднъж в годината. Хванат навреме, ракът е лечим. Лошите резултати има, когато туморът се диагностицира късно. Затова моят призив към мъжете е: "Навършите ли 45 г., преглеждайте се редовно!".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.